Tag Archives: perniagaan mlm

Menukar Perspektif Orang Ramai Terhadap MLM

better change

Saya memang tidak serik dengan perniagaan network marketing ataupun lebih dikenali di Malaysia sebagai MLM. Saya menemui bidang ini terlebih dahulu sebelum saya berasa ghairah terhadap perniagaan menerusi internet. Perniagaan MLM ini terlebih dahulu memupuk sifat keusahawanan saya ketika usia muda di sekitar 18 dan 19 tahun ketika itu.

Walaupun pada mulanya syarikat MLM pertama yang saya sertai ketika itu saya tidak mendapat sebarang keuntungan tapi saya berjaya mendapat pulangan modal. Namun ketika itu saya menyalahkan kepada syarikat dan rakan niaga, tapi beberapa tahun kemudian saya sedar ianya salah diri saya sendiri.

Saya tahu orang ramai kebanyakannya menyalahkan mana-mana syarikat jualan langsung yang mengamalkan konsep MLM mereka sertai. Tetapi hakikatnya mereka sebenarnya tidak mengikuti konsep dan sistem perniagaan MLM cara yang sebenar-benarnya. Ada yang mengharapkan ianya adalah perniagaan goyang kaki dan cepat kaya, langsung membuatkan mereka gagal sekelip mata. Continue reading

Jawatan Kosong Untuk Anda

Kerja Kosong

Adakah korang tengah mencari-cari kerja kosong? Kalau ya, ni aku nak syorkan salah satu kerja yang korang boleh buat secara full time ataupun part time sahaja. Nak join tak?

Kalau nak join, korang boleh tengok di sini –> Kelas IM Jobs

Mungkin korang frust sebab selalu sangat kena reject kerja disebabkan kekurangan skills dan masa yang diperlukan untuk melaksanakan kerja yang korang nak apply tuh. Sekarang korang tak perlu risau lagi.

Kerja kosong yang aku syorkan pada korang ni hanya memerlukan 4-5 jam sehari sahaja untuk dilakukan. Tak perlu datang ke pejabat ataupun kedai, duduk dekat rumah je depan komputer. Continue reading

Masih Muda Tapi Keretanya Lebih 13 Buah!!

Seminggu dua yang lepas aku pergi melawat ke rumah seorang kawan kenalan aku ni. Aku datang bersama dengan dua orang lagi kawan aku, Arip dan Zali. Kitorang datang rumah kawan aku Mat Pau sebab nak jemput dia pergi lepak-lepak dekat Seremban. Nak cuci mata melihat gadis-gadis Seremban yang kian maju. Wahahaha.. Cayalah orang Seremban. Sebelum aku masuk rumah Mat Pau, dari jauh lagi aku nampak dekat rumah dia ada lebih 13 buah kereta! Banyak gila! Aku pun hairan sebab sebelum ni rumah dia memang lengang. Yelah, rumahnya besar dan ruangnya melebar luas. Hoho.. Aku tanye dekat Mat Pau siapa punya kereta banyak-banyak ni. Dia cakap semua tu anak buah dia punya. Perghh.. Budak tu muda lagi kot. Banyak betul kereta dia. Aku tanya Mat Pau lagi, dia buat apa kerja apa sampai dapat beli semua kereta ni.Teruskan membaca..

Continue reading

Pernah Dianiaya Tapi Masih Lagi Cinta

Memang sakit hati betul bila cinta yang memang kita harapkan dianiaya dan tak menjadi. Sedih aku masa tu tak terkata dan tak boleh aku gambarkan macam mana kekecewaan aku masa tu. Aku mula menemui cinta aku ni masa sekitar tahun 2007. Apa orang kata, memang cinta pandang pertama lah. Masa tu aku masih lagi menuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Jalan Semarak , Kuala Lumpur. Tapi sekarang aku dah tak study dekat situ lagi dah. Masa first impression aku terhadap cinta aku ketika tu, memang lain macam. Memang luar biasa tak terkata. Yelahkan, cinta ni memang hebat. Siapa yang pernah kena memang ‘terpana’ dan akan terus berangan-angan tinggi ke langit.

Continue reading

Ajaran Sesat Versi MLM

KURANG PANDAINYA MEREKA!

Baru-baru ini negara kita digemparkan dengan sebuah lagi kumpulan ajaran sesat yang kononnya akan membawa kesejahteraan di dunia dan akhirat serta mengakui kumpulan mereka adalah yang paling beriman dan murni. Ceh!! Perosak agama dan bangsa betul diorang ni. Kali ini kumpulan ajaran sesat ni berkonsepkan MLM la pulak. Ini merupakan taktik baru kumpulan ajaran sesat ini untuk menambahkan pengikutnya dan juga cuba meraih sedikit keuntungan daripada ahli mereka. Selain itu, para ahli juga boleh mendapat kelebihan jika membawa ahli baru menyertai kumpulan ajaran sesat yang tidak bermoral ini.

Jika ahli ajaran sesat MLM ini dapat menarik lagi banyak ahli baru menyertai kumpulan mereka, maka lagi banyak solat mereka dapat dilangsaikan. Lagi satu, jika sesiapa yang menjadi ahli MLM ajaran sesat ni, mereka akan dianggap suci sebab mengikut jejak Rasul. Apa yang lebih memeranjatkan aku lagi, ahli kumpulan diorang ni terdiri daripada ahli perniagaan,ahli politik,korporat dan juga pelajar-pelajar IPT!

Diorang ni takde akal ke apa? Ada sesiapa boleh jawab? Takkanlah dengan keistimewaan yang tak masuk dek akal macam tu pun dengan senang-wenangnya tergerak nak jadi ahli kumpulan ajaran sesat tu. Heghan gilo den!! Aku rasa mungkin diorang ni iman tak kuat kot sampai terpedaya dengan janji palsu tu. Takpun diorang ni tak ambil PMR or SPM sebab aku ingat lagi aku pernah belajar pasal kumpulan ajaran sesat yang ada dekat Malaysia dan pada zamn-zaman  dulu.

Walaupun iman aku ni takdelah sekuat mana pun, tapi aku masih lagi dapat berfikiran dengan waras. Kalau yang artis dan ahli korporat ni mungkin diorang bajet nak dapat pengaruh. Tapi yang pelajar IPTA ni apa cerita? Nasib baik ada jugak yang sedar dan keluar dari kumpulan MLM sesat ni. Kalau tak, lagi ramailah balaci-balaci yang menyekutukanNYA. Korang berjaga-jaga, jangan sampai ada ahli keluarga korang atau kawan yang buat benda macam ni. Jika terjadi perkara sebegini, korang lempang je individu tersebut. Maaf sebab pada post kali ni aku agak garang sedikit. Muahaha!!

Apabila terjadi perkara macam ni, sudah pasti syarikat-syarikat MLM juga akan terasa kesannya. Ada juga MLM yang bagus tapi disebabkan perkara-perkara macam ni mungkin menutup peluang beberapa individu untuk mencari rezeki. Hoho! Walaupun aku dah lali dengan MLM tapi aku tetap tabik dekat orang yang join MLM. Diorang benar-benar dah mengubah aku.

Aku tak nak ikut ahli korporat yang kurang pandai tu, baik korang ikut budak ni : Ammar Zahar

P/S : Jangan lupa solat!! Takde langsai-langsai!!

BuluhMas Diserbu BNM

Pada 13 Oktober 2008 bersamaan pada hari Isnin , Syarikat BuluhMas yang menjalankan pengiklanan secara bergerak telah diserbu oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kerana mempunyai nilai pelaburan berjumlah jutaan ringgit daripada rangkaian pelabur-pelaburnya dan BuluhMas dianggap sebagai salah satu perniagaan skim cepat kaya.Sebenarnya , BNM mendapati BuluhMas telah melakukan kegiatan pengambilan deposit tanpa lesen.

BuluhMas telah disiasat berdasarkan Seksyen 25 (1) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989 yang mana telah melarang sesiapa yang tidak mempunyai lesen daripada menerima dan mengambil deposit.Jika BuluhMas bersalah , syarikat itu berkemungkinan besar akan didenda tidak melebihi RM10 juta atau dipenjara selama 10 tahun atau kedua-duanya sekali.Bagi yang telah lama menyertai program yang disediakan BuluhMas sudah tentu mereka semua kan berasa goyang sekali..

Setahu aku , BuluhMas ini juga ada membuka sebuah kedai ala-ala 7Eleven untuk perniagaan mereka..Mereka juga ada menjual produk-produk hasil daripada industri kecil macam kraftangan dan kerepek-kerepek..Mungkin itu boleh dapat menyelamatkan BuluhMas..Sebab ramai yang dah join BuluhMas ni sampai budak-budak universiti pun ada yang join nak tampung perbelanjaan mereka..Baru je nak mula belajar buat bisnes , tengok-tengok kena serbu pulak..Siapa yang tak kecewa..Namun kes ni tak selesai lagi sehingga dihadapkan ke mahkamah.

Aku hairan jugak sebab BuluhMas ni boleh tahan lamanya..Sampi masuk surat khabar la jugak..Kenapa BNM tak serbu awal-awal lagi dari dulu..Korang rasa kenapa ya?Aku dulu ada berniat jugak nak join..Tapi masa tu takut-takut jugak sebab aku tak yakin sangat..Apa yang aku selalu fikir, kalaulah aku melabur sahaja tanpa mecari ahli-ahli baru untuk join BuluhMas ni, aku masih dapat pendapatan yang lumayan..Setiap bulan pula tu..Mampukah BuluhMas nak membayar aku satu hari nanti?Katakanlah tiada ahli baru yang join BuluhMas ni sampai bila-bila..Macam mana mereka nak bayar ahli-ahli yang dah join nanti?Haaaa…….Jawab2..

P/S: Siapa ada apa-apa maklumat baru tentang BuluhMas ni..Jangan lupa roger… 🙂