Tag Archives: internet marketing

Konsep Blogging Perlu Berubah

blogging

Pada tahun 2012 ni memang menunjukkan semakin ramai yang sudah menceburi minat terhadap blogging. Macam-macam jenis blog yang sudah wujud sekarang dan ada yang mempunyai lebih daripada satu blog. Mungkin kebanyakan mereka sudah buka mata dan nampak peluang yang ada terhadap hobi blogging ni.

Namun pada zaman awal-awalan kemunculan kelompok blogger dahulu kebanyakan mereka bermula daripada atas dasar minat dari dalam diri. Aku sendiri pun pada mulanya berminat untuk mendalami seni blogging ni sebab pada awalnya aku ingin belajar membina laman web di mana pada ketika itu aku tahu ini antara skills yang aku perlukan untuk menjadi orang berduit pada masa depan.

Dalam masa yang sama aku menjadi lebih seronok dan mempelajari banyak lagi perkara yang menarik mengenai internet. Jadi daripada minat itu aku pelajari mengenai internet marketing @ pemasaran internet dan aku kongsikan kepada yang sudi membaca blog aku. Apa yang aku pelajari, aku eksperimenkan pada blog aku sendiri. Continue reading

Servis Peel Away Ads Mazlie Nadzri

Adakah korang tahu apa maksud Peel Away Ads? Bagi yang sudah lama dalam aktiviti blogging ataupun internet marketing, sudah semestinya Peel Away Ads dah lama tersemat di dalam hati. Maksud Peel Away Ads dalam kamus blogging aku bermaksud, iklan kupasan kulit. Ahah! Korang setuju atau tidak dengan maksud iklan ini terpulanglah ya. Proses iklan ini bermula apabila mata korang terlirik pada satu bahagian minisite itu yang bergoyang-goyang atau menggoda tangan korang untuk cepat-cepat mengarahkan tangan korang menggerakkan mouse ke arah bahagian tersebut.

Kemudian apabila penunjuk mouse korang dah berada dekat atas tu, tiba-tiba layout,theme,template kepada blog atau minisite tersebut akan tertarik dan terpampang sebuah iklan yang menerangkan tentang bla3 dan meminta korang klik. Korang akan dibawa ke page yang lain selepas itu. Cuba korang tengok dekat penjuru kanan sebelah atas blog aku nie, ada benda untuk ditarik kan? Apa lagi, tariklah! Hehehe.. Ini bukan apa, ini juga merupakan salah satu cara untuk marketkan sesuatu kepada pelawat setia blog korang. Continue reading

Marketing Through The Net

Nowadays , it’s like a must to the entrepeneurs and the businessmen or businesswomen to have their own website.It doesn’t matter if their business is small or big , the web is truely important for their business.Building a website that is attractive and full of information is the main purpose and challenge for the business to attract customer through the internet.But, it will not promise the customer to buy the product from the website.

When you only think with having a website can earn you a lot of profits for your business , that is the biggest mistake.You have to do some effective internet marketing to makesure that your business is making profit.You must have enough knowledge, time and effort to marketing on the net.Neither you are great marketer nor you still green in having a business online, you must have the knowledge to marketing on the net.Internet marketing is not easy as you think but it will be easier when you know how to do it.

P/S: Another post for my EAP task..hehehe

15 Teknik Efektif Internet Marketing

Semalam merupakan hari aku membeli-belah untuk persiapan Hari Raya Aidilfitri aku..Dalam kepala aku semalam aku ingatkan nak beli macam-macam..Ada la aku beli 2 helai t-shirt Topman dan sehelai jeans Lee..Maybe aku nak beli di lagi di hari yang lain..Tapi semalam aku ingatkan nak beli kasut tetapi aku membatalkan hasrat aku sebab aku ternampak buku yang selalu sangat aku belek-belek dekat MPH..Akhirnya aku beli juga buku ni..15 Teknik Efektif Internet Marketing.

Buku ini telah dikarang oleh saudara Fuad Latip yang merupakan salah seorang IM juga..Beliau adalah seorang pensyarah di Fakulti Kejuruteraan Elektrik, Universiti Teknologi MARA yang banyak mengadakan bengkel berkaitan dengan pembangunan laman web..Beliau juga mempraktikkan segala teknik di dalam buku ini bagi tujuan bisnes sendiri.

Siapa yang patut baca buku ni :

  • Usahawan
  • Eksekutif pemasaran
  • Konsultan
  • Pereka laman web
  • Blogger

Buku ini dapat memanfaatkan sesiapa dari segi :

  • Mempromosi produk dan perkhidmatan perniagaan menerusi laman web dengan efektif
  • Menambah pelanggan perniagaan dengan mudah dan cepat
  • Mewujudkan jaringan perniagaan tanpa had
  • Memasarkan perniagaan di internet dengan menggunakan newsgroup,mailing list,e-zines,affiliate,opt in,web rings dan lain-lain.
  • Meningkatkan jumlah pengunjung datang kembali kepada laman web anda.

    P/S: Aku galakkan sesiapa yang baru berkecimpung dalam dunia IM ni , belilah buku ni ya.