Tag Archives: blog

Konsep Blogging Perlu Berubah

blogging

Pada tahun 2012 ni memang menunjukkan semakin ramai yang sudah menceburi minat terhadap blogging. Macam-macam jenis blog yang sudah wujud sekarang dan ada yang mempunyai lebih daripada satu blog. Mungkin kebanyakan mereka sudah buka mata dan nampak peluang yang ada terhadap hobi blogging ni.

Namun pada zaman awal-awalan kemunculan kelompok blogger dahulu kebanyakan mereka bermula daripada atas dasar minat dari dalam diri. Aku sendiri pun pada mulanya berminat untuk mendalami seni blogging ni sebab pada awalnya aku ingin belajar membina laman web di mana pada ketika itu aku tahu ini antara skills yang aku perlukan untuk menjadi orang berduit pada masa depan.

Dalam masa yang sama aku menjadi lebih seronok dan mempelajari banyak lagi perkara yang menarik mengenai internet. Jadi daripada minat itu aku pelajari mengenai internet marketing @ pemasaran internet dan aku kongsikan kepada yang sudi membaca blog aku. Apa yang aku pelajari, aku eksperimenkan pada blog aku sendiri. Continue reading

Blogger Perlu Ada Personal Name Card

name card

Hahaha.. Punya la lama blogging tapi baru ni nak buat name card. Macam mana laa aku buat networking dengan kawan-kawan secara realiti kan. Kalau dalam alam maya setakat kasi-kasi URL tu apa ada hal.. Hehehe..

Jadi di atas adalah name card aku untuk RidzuanRichie.com dan juga diri aku sendiri bagi memudahkan diri aku daripada mengalami keadaan terkial-kial bila orang tanya name card aku. Semua orang ada, aku je yang takde. Bengong! Kata Cikgu Sam (STJ).

Continue reading

6 Platform Blog Percuma Korang Perlu Tahu

Ada bermacam-macam platform untuk korang blogging secara percuma. Setiap platform ni mempunyai kelebihan diorang masing-masing. Kalau korang betul-betul seorang blogger tegar, korang harus mencuba lebih daripada 2 platform blog.

Mungkin ramai yang dah tahu, tapi sebnanrnya boleh tahan ramai jugak yang tak tahu. Sebab selalu je ada orang tanya aku BLOG tu adalah Blogspot. Lepas tu yang ada domain sendiri tu bukan blog. Hohoho!

blogspot

Blogger ni dulu adalah kepunyaan Pyra Labs dan kemudiannya menjadi milik Google. Google menambah lagi ciri-ciri menarik yang di dalam Blogger. Continue reading

Blogstarz.my:Dapat Duit Klik Adsense Sendiri

Hari ini aku terbaca satu email yang bertajuk , “Menjana Pendapatan Dengan Blog“..Aku pun klik lah link daripada email tu..Lalu aku di bawa ke laman BlogStarz.my yang agak menarik design webnya..Hoho..Setelah dibelek-belek web portal tersebut , aku dapati bahawa BlogStarz.my ini cuba menyaingi kehebatan Blogspot/Blogger dan MyPortal..Ada banyak kelebihan-kelebihan yang BlogStarz.my ni ada berbanding yang lain..Tapi , yang peliknya dalam portal tu ada menjelaskan mengenai cara memperolehi pendapatan menerusi program Google Adsense dengan klik adsense anda sendiri!!!

Wah , masa pertama kali dapat tau ni memangla menarik..Tapi dah lama-lama nanti jangan menyesal pulak bila dah beriya-iya ikut tutorial yang BlogStarz.my tu syorkan sampai sanggup berhenti kerja..Yela, dah suka sangat nak dapat duit kan..Haha..Apa-apa hal pun kenalah buat kajian dulu..Bukan apa sudah terang lagikan bersuluh yang Google sangat tidak suka dengan perkara-perkara macam ni..Ni bukan setakat kena Google Slap lagi dah ni..Haha..Mana boleh click sendiri,nanti mestilah kena ban..Aku rasa orang yang mengasaskan BlogStarz.my ni tak baca Google T.O.S la kot..

Ni kalau ada sesiapa yang report dekat Google ni memang alamatnya tak lama lagi kaput(bankrupt)lah BlogStarz.my..Aku dah pun tanya Sifoo Adsense , Syed  Ikhwan pasal perkara ni..Dia pun cakap kalau kantoi dekat Google ni dalam 2-3 minggu lagi punah la idea diorang..Katanya dengan kejamnya..Muahahaha..Nak letak adsense code dekat template blog tu boleh lagi..Tapi kalau sampai nak click sendiri , sorrylah brother..Haha..Korang rasa mcm mana?Boleh ke tak boleh?Adakah BlogStarz.my dapat approval dari Google?Mungkinkah Google membenarkan gejala tak sihat ni berlaku?Tepuk dada , lu pikirlah sendiri..

P/S: Masa mula-mula bergiat dengan Adsense dulu pernah juga klik-klik dengan Fayadh..Hoho..Dah USD100 lebih kena ban dah!!

AutoPilot Your Blog

Oooohh! How i wish i could afford to buy this robot , NetTansor..NetTansor can help me to auto post my blog everyday..It can help me to write post,upload pictures on autopilot!! Huiyoo..Autopilot can makes everybody lives much more easier..NetTansor also include with a CMOS camera..Do you think that people that make money from blog want to use such robot like NetTansor? I think so..Hehe..

This robot actually can help us to update our blog even we are far away from home..Isn’t that amazing? Recently , NetTansor was introduced at Kanagawa, Japan..As i know , it will be in the market starting this December..The press told that the starting price is $420..Can u afford it?

P/S: Wanna share money to buy this robot?Call me..Hehehe

The Diversity Of Your Blog Income

It is ok if you only have one blog that can help you generate more income..But the more the merrier..Hehe..This are some of the method that can help you make money by blogging :

1. Join as a Publisher to publish ads from any program.

2. Join Pay Per Post or Pay Per Review program etc.

3. Join to become an affiliates of any program and publish it on your blog.

4. Sell merchandise on your blog.

5. Sell links from your blog.

6. Allow people to advertise on your blog with charges.

7. Make a page or post that includes your services.Any services would do..Hehe..

P/S: Do a lot of research!!