Category Archives: Motivasi

Usahawan Tidak Sepatutnya Bermusuhan

Usahawan MLM

Kadar kenaikan kos sara kehidupan keluarga di kala ini menyebabkan ramai orang yang ingin menambah rutin harian mereka sebagai seorang usahawan. Suami dan isteri bekerja di rumah sekarang pun hanya cukup-cukup makan untuk menampung perbelanjaan bulanan.

Apabila bilangan usahawan bertambah, ini menampakkan berlakunya sedikit persaingan di antara usahawan lebih-lebih apabila mereka menjual barangan ataupun menawarkan servis yang sama. Persoalannya adakah ianya persaingan sihat ataupun tidak? Continue reading

Pentingnya Sebuah Impian Dalam Kehidupan

dreams impian

Di dalam diri aku ternyata sudah ada sebuah impian yang tersemat sejak daripada aku mengenal erti perniagaan ataupun business. Aku yakin ada di antara korang semua pasti ada sebuah impian. Namun aku terasa amat sedih dan simpati sekali apabila ada juga insan yang terpaku apabila aku bertanya apakah impian mereka.

Ada juga yang berasa hairan kenapa aku bertanya soalan itu tapi bukannya sebab mereka ingin rahsiakan impian mereka cuma mereka berasakan impian mereka tidak berapa penting. Jadi keghairahan mereka terhadap impian tersebut seolah-olah tiada dalam diri mereka. Ini membuatkan aku lagi sedih, mungkin hangat-hangat tahi ayam mereka ni.

toyota 86

Setiap orang perlu menanam sebuah impian @ DREAMS dengan penuh perasaan dalam diri. Mereka perlu berasa ghairah dan bersungguh-sungguh untuk mencapai impian tersebut. Tiada impian logikal yang mustahil kerana aku pasti impian mereka itu sudah pasti pernah digapai oleh orang lain dalam dunia ini. Continue reading

Tidak Pandai Promosi Punca Ramai Takut Berniaga

takut

Saya yakin memang ramai yang ingin merasai pengalaman berniaga dan mengaut keuntungan jualan hasil titik peluh sendiri dengan senyuman. Tetapi perasaan takut telah menguasai mereka terlebih dahulu sebelum mereka memulakan langkah pertama untuk berniaga.

Seronok berniaga ni wahai kalian semua. Saya sendiri daripada kecil lagi minat berniaga, apa tidaknya saya pernah jual sebuah basikal BMX yang dibelikan arwah datuk saya dengan harga tak sampai RM10! Hohoho! Continue reading

Perniagaan Keluarga Susah Senang Bersama

rezeki perniagaan keluarga

Gambar ni aku ambil sebelum solat Jumaat dua atau tiga minggu lepas kalau aku tak silap. Disebabkan aku orang bujang, jadi aku hanya makanan segera yang sudah siap dimasak oleh sang peniaga. Aku rasa orang bujang kerap mengamalkan brunch. Teeeheee..

Sambil kunyah dan menelan, mata aku tak henti-henti perhatikan gelagat satu keluarga yang berniaga ni. Sebelum ni aku jarang beli dan melepak makan sambil duduk dekat akar pokok belakang gerai diorang ni, jadi aku tak tahulah diorang satu keluarga. Continue reading

Latih Diri Jadi Lebih Bertanggungjawab

bil

Setiap orang mempunyai peranan dan tanggungjawab masin-masing. Malah semakin lama, semakin besar dan pelbagai tanggungjawab yang harus kita pikul. Ada tangungjawab yang wajib dilakukan pada atas kertas dan ada juga tanggungjawab yang kita tidak perlu bersetuju.

Walaupun kita tidak bersetuju tapi tanggungjawab tu sebenarnya yang menentukan nilai-nilai murni kita dalam diri ni. Nampak saja macam kecil tapi kesannya begitu besar sekali berbanding tanggungjawab di atas kertas. Continue reading

Tiada Pengganti Sehebat Steve Jobs

Tahun ini mungkin tahun kegemilangan terakhir bagi Apple selepas pemergian Steve Jobs. Mungkin ada yang boleh menerajui Apple selepas Steve Jobs, tapi sudah semestinya tidak segemilang sebelum ini.

Sebelum ni aku jarang dengar ucapan daripada Steve Jobs mengenai perkara selain daripada teknologi baru Apple. Namun setelah pemergian Steve Jobs baru-baru ini, hati aku terbuka nak usyar semua video Jobs yang ada di Youtube. Continue reading